Camerele de supraveghere sunt echipamente optice si electronice care, prin intermediul unui senzor, preiau imaginile din zona de actiune, le codifica si le trimit mai departe prin cabluri catre mediul de stocare. Pentru atingerea acestor scopuri, camerele sunt dotate cu doua tipuri de tehnologii, cea analogica aparuta cu zeci de ani in urma si cea IP (Internet Protocol) de generatie recenta.

Pentru a intelege mai bine diferenta intre analogic versus IP, este utila o scurta prezentare a celor doua variante.

Camerele de supraveghere analogice

Camerele de supraveghere analogice sunt variante traditionale, ce sunt parte a celebrelor sisteme de supraveghere CCTV (Closed Circuit Television). Dispozitivele de acest tip preiau imaginile si le transmit prin intermediul unor cabluri coaxiale catre sistemul de inregistrare. Aceste camere sunt simple din punct de vedere tehnic, ceea ce face ca pretul acestora sa fie unul mai mic decat cel al variantei moderne. Denumirea echipamentului vine de la modul analogic de transmitere a informatiilor de la camere spre mediul de stocare, element care face necesara prezenta unui numar mai mare de cabluri si, in plus, furnizeaza o calitate video mai redusa, detaliile in special fiind mai greu de surprins cand sunt implicate miscari bruste.

Camerele de supraveghere IP

Camerele de supraveghere IP isi au denumirea de la protocolul implicat, ce permite transmiterea informatiei prin intermediul unei retele computerizate si nu spre un mediu de stocare de tip DVR, ca in cazul variantelor analogice. Acest element permite obtinerea unei calitati superioare a imaginii si accesul la diferite functionalitati care ofera posibilitatea realizarii unui sistem de supraveghere flexibil si performant. Variantele de tip IP sunt preferate de persoanele care doresc sa obtina imagini de calitate maxima datorita senzorului optic superior si a modalitatii de codare a imaginilor video. In plus, instalarea unui sistem de acest tip poate fi facuta mai rapid si mai simplu, pentru ca sunt implicate mai putine cabluri decat in varianta analogica.

Criteriile de alegere dintre camera IP si camera analog

Realizarea unui sistem de securitate video corespunzator conditiilor existente implica luarea in considerare a unor criterii ce permit o alegere corecta in ceea ce priveste tehnologia implicata in legatura cu varianta analogica sau IP a camerelor de supraveghere. Printre criteriile de care trebuie sa se tina cont se numara:

  • Calitatea imaginii dorite. Varianta optima in acest caz este reprezentata de camerele IP care ofera imagini clare si detaliate in comparatie cu cele analogice. Aceste performante sunt utile in cazul in care sistemul de securitate are rolul de a identifica elemente de dimensiuni mai reduse, precum trasaturile faciale, placutele de inmatriculare ale automobilelor etc.
  • Rezolutia. Videoclipurile inregistrate de camerele de supraveghere sunt caracterizate printre altele de o anumita rezolutie ce se refera la numarul de puncte ce formeaza o imagine. Cu cat rezolutia este mai inalta, cu atat imaginile au o calitate superioara si se pot observa chiar si detalii de dimensiuni reduse. Din acest punct de vedere, camerele analogice sunt, de obicei, limitate la o rezolutie de 720p, pe cand cele IP ofera rezolutie Full HD (1080p) sau chiar 4K.
  • Investitia necesara. Tehnologia analogica, fiind mai veche si mai simpla, implica o investitie minima in ceea ce priveste realizarea unui sistem de securitate video. Variantele IP incorporeaza tehnologii noi, scumpe, ceea ce duce la necesitatea investirii unei sume mai mari decat in cazul primei variante.
  • Functiile suplimentare. Variantele analogice ofera in majoritatea cazurilor doar functia de inregistrare a imaginii, pe cand camerele de supraveghere IP ofera si alte elemente utile, precum detectarea miscarii sau posibilitatea accesarii imaginilor de la distanta.
  • Securitatea. Camerele analogice nu au incorporate sisteme de securitate complexe, fiind astfel mai usor de accesat de persoane neautorizate. Variantele IP au, in schimb, o criptare superioara si incorporeaza tehnologia de autentificare a utilizatorilor.